Рецензія на фільм «Танцівник»

Набагато цікавіша і глибока історія злету українського артиста балету Сергія Полуніна, ніж ті, що пропонують розважальні телепрограми і жіночі журнали.

Про успіх, якого Сергій Полунін домігся до двадцяти років, інші артисти балету можуть тільки мріяти - почавши творчий шлях в спортивній гімнастиці, український самородок вже в 17 років увійшов в трупу лондонського Королівського балету. Але досягнення вершин професії в такому юному віці далося не тільки вродженими талантами, важка навчання і робота на сцені розбили сім'ю Сергія, а його самого перетворили на нервового відлюдника, що ненавидить танець. Щоб повернути відчуття польоту, одного разу Полунін залишає комфортний Лондон і відправляється у творчу подорож по містах і країнах, театрам і проектам, стилях і жанрах ...

При слові «балет» сучасний масовий глядач в кращому випадку потисне плечима, справедливо вважаючи, що кіно і сцена живуть в паралельних всесвітів, а в гіршому - презирливо хмикнет, мовляв, що за безглуздий вигляд мистецтва, з непохитним проходженням класичних форм, комічними костюмами і неприродними рухами. І грішити проти істини нерозумно - дві стихії, кіно і балет, дійсно розвиваються і живуть паралельно. Але це зовсім не означає, що зіткнення неможливо, особливо якщо такий контакт встановлюється талановито і красиво, нехай і в форматі документального кіно, що користується куди меншим інтересом, ніж гучні блокбастери і багатомільйонні фантастичні постановки. Завдяки прокатної компанії «Піонер» ми сьогодні можемо познайомитися з унікальним явищем на балетній сцені - Сергієм Полуніним - у звичній обстановці затишного кінозалу, і «Танцівник» коштує кожної хвилини витраченого на нього часу.

В даний час Сергій Полунін є солістом Баварського державного балету і знову танцює в «Спартаку», проте в Мюнхені йому відведено не головна роль, а образ Красса

Лише на перший погляд картина режисера Стівена Кантора виглядає простий хронологією досягнень молодого артиста балету - послідовно глядач стежить за кожним кроком молодого танцівника, від гімнастичної спортивної секції до танцювальній школі, від аматорських підмостків до софітів кращих світових сцен, від бідного Херсона до блискучому вогнями Лондону, від невідомості до натовпам шанувальників, що бронюють квитки на виступи Полуніна за два роки. Але документальний фільм не був би в повній мірі творчим твором, якби за перерахуванням регалій коли ховалася трагедія або хоча б драма. У «танцівник» необхідна глибина є, і це робить видовище ще більш захоплюючим.

Повітряний танець, який підніс Сергія Полуніна до небес, обертається жорстким руйнівним падінням. Батьки артиста розлучилися - присвятивши своє життя просуванню сина, вони вимушено жили і працювали нарізно, що в підсумку призвело до розлучення. Сам Сергій, добившись фантастичного успіху в ранньому віці, виявився відрізаний від радощів дитинства і юнацтва. Подальша ж його життя перетворилося на низку напружених гастролей, а жах отримати травму і позбутися всього зробив з артиста ексцентричного поодинці, все частіше потрапляє в скандали і жовту пресу. Життя-казка з часом перетворилася в життя-біль, і це в 23 роки, коли кожен з нас як і раніше стоїть на порозі майбутніх звершень.

Дистанціювавшись від балету і зайнявшись пошуком себе, Сергій Полунін отримав кілька ролей в кіно. Незабаром його можна буде побачити в «Червоному горобця» Френсіса Лоуренса і в «Вбивстві в східному експресі» Кеннета Брани

Те, яким чином Сергій вирішив долати свій творчий і особистісний криза, може викликати суперечки, можна сумніватися в рішенні переїхати з Англії в Росію, в зміні лондонській сцени на Театр опери в Новосибірську, але сумнівів у тому, що самого Полуніна такий «холодний душ» зробив більш врівноваженим, упевненим в собі і навіть щасливим, бути не може. І в цьому теж криється таємниця таланту і творчості - людина мистецтва не може бути зрозумілий раціональним розумом «технарів», а обдарованість незбагненна силами обивателя. Головне, що ми бачимо - змінилося обличчя танцівника, його розкриті перед рідними і близькими обійми і нові творчі звершення.

Незважаючи на те що фільм набагато більше розповідає про людину, ніж про танці, в «танцівник» досить кадрів зі сцен самого різного рівня. Якість цих вкраплень різниться, разом з фрагментами професійних трансляцій спектаклів тут є і аматорське відео з усіма його «дитячими хворобами», але відчуття включеності в творчий процес дають і ті і інші - танець взагалі прекрасно виглядає на великому екрані, а класичний балет і зовсім виробляє приголомшуюче враження. Втім, руху можна було б і додати - цікаво, звичайно, бачити закулісся і особисте життя артиста, але рух в ньому завжди буде головною складовою.

Але головна проблема фільму нерозв'язна принципово - він зроблений занадто рано. Це не погано, просто розповідь обривається на «найцікавішому місці». Таке ж відчуття у глядача залишається після перегляду « соціальної мережі »,« п'ятої влади »Або« Сноудена »- історія не зупиняється, сюжет поповнюється, але перед нами вже фінальні титри фільму, це розпалює цікавість, яке далеко не завжди може бути задоволено. Ніщо, втім, не заважає нам самим цікавитися новими звершеннями героїв таких фільмів і сходити нарешті на балет. Раптом сподобається?

З 18 травня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Набагато цікавіша і глибока історія злету українського артиста балету Сергія Полуніна, ніж ті, що пропонують розважальні телепрограми і жіночі журнали Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер