Рецензія Фільм Про на фільм: Піна днів

Роман «Піна днів» і Мішель Гондрі, безсумнівно, були створені одне для одного і довгі роки чекали зустрічі. Коли ж вона все-таки відбулася, світ отримав на виході найскладніший і яскравий фільм, який можна (і потрібно) переглядати кілька разів, і завжди - з захопленням.

Сюжет «Піни днів», одного з найвідоміших романів ХХ століття, перейшов в фільм Гондрі практично без змін. Це модифікована історія «Трьох товаришів», але дія відбувається в післявоєнній Франції, а самі герої значно молодше ремарковскіх. Колін, молодий і дуже багата людина, живе в розкішному будинку зовсім один, не рахуючи його чудового кухаря (і друга) Ніколя і ручної, але дуже самостійною мишки. Кращий друг Коліна Шик куди бідніше, але юнакам ця різниця зовсім не заважає. Куди більш шкідливе то, що Шик пристрасно захоплений творчістю Жан-Соль Партра, і на його книги йдуть всі зароблені гроші. Обидва друга знаходять собі улюблених жінок, і сам роман присвячений розвитку цих романтичних і разом з тим трагічних відносин.

Обидва друга знаходять собі улюблених жінок, і сам роман присвячений розвитку цих романтичних і разом з тим трагічних відносин

Роль Джима Керрі в «Вічному сяйві чистого розуму» багато хто вважає найкращою в його кар'єрі

Сама спроба екранізації такого роману, як «Піна днів», до недавнього часу могла викликати тільки здивування або саркастичну посмішку. Незважаючи на популярність цієї книги, одного з абсолютних хітів усіх існуючих на планеті вузів і коледжів, образний світ її занадто складний для постановки. Набагато легше тримати літературні образи Бориса Віана у себе в уяві, так що у кожного читача «Піна днів» - своя. Правда, була одна спроба створити фільм «Піна днів» в 1968 році, і провал режисера Шарля Бельмона на наступні півстоліття став грізним застереженням для тих, хто міг би мріяти перенести книгу на екран.

Проблема Мішеля Гондрі завжди була не в тому, щоб передати роботу уяви шляхом кінематографа. За свою роботу спочатку кліпмейкером, а потім кінорежисером він зміг довести всьому світові, що меж його професіоналізму немає. І актори з Гондрі завжди погоджувалися працювати найвідоміші, і команда у нього завжди бездоганна. Але Гондрі часто не вистачало потрібних для його творчого методу сценаріїв - саме більш розроблені сценарії зробили б фільми «Звірина натура», «Наука сну» і «Перемотка» більш досконалими. Тоді це були б не просто дуже популярні картини, а саме легендарні фільми, яким став "Вічне сяйво чистого розуму" за сценарієм одного з найблискучіших сучасних авторів Чарлі Кауфмана. Спочатку скромно пройшов у російському прокаті, фільм незабаром був оцінений і у нас, і до сих пір вважається одним з головних фільмів 2000-х про кохання.

Мішель Гондрі зіграв в «Піні днів» доктора д'Ерьмо, який «режисирує» розвиток хвороби, але робить фатальну помилку. Його колегу зіграв син Гондрі - Поль: головні герої відмовляються від його послуг на підставі того, що він занадто молодий.

Його колегу зіграв син Гондрі - Поль: головні герої відмовляються від його послуг на підставі того, що він занадто молодий

Кадр з фільму «Піна днів». Картинг-гонка по католицькому соборі - дуже провокаційна сцена фільму

Тепер у Мішеля Гондрі, останні фільми якого народжували відчуття легкого творчої кризи, з'явилася гідна сюжетна основа для, можливо, найважливішого фільму в його кар'єрі. Проза Бориса Віана сповнена деталями, які разом створюють дивне відчуття ірреального в буденному. Піаноктейль, ручна миша, божевільний графоман Партра, навіть квітучий в легенях головної героїні квітка подаються в міру розвитку сюжету настільки природно, що читач звикає до них і уражається лише тоді, коли в сюжет вторгається нова «нечувана». Мішель Гондрі примножує ці деталі на всі винаходи власної уяви, включаючи конвеєрну хореографію друкарських машинок, триметрові ноги танцюючих персонажів і тікають від господаря кеди.

Метод Гондрі чудовий своєю уявною простотою. Заразлива ідея Гондрі про те, що кожен може знімати кіно «на коліні», проте, не зовсім відноситься до його власним картинам. За всім реквізитом, який він використовує, варто гігантська робота художників по костюмах і художників-постановників. Гондрі активно використовує як покадровую анімацію, так і комп'ютерні спецефекти. Грає з пропорціями предметів і людей в кадрі. У «Піні днів» він ще й «вимикає» колір фільму в якийсь момент, та й звук зводить майже до німого кіно. Часом десь, скажімо, в його ранніх відеокліпах, це здається трюкацтвом заради форми. Але хто скаже, що хитрощі Гондрі зі створення фантастичних образів сумнівно виглядають в «Вічному сяйві чистого розуму»? І чи не буде подвійно справедливо сказати, що без каскаду неможливих в реальному житті феноменів в кадрі екранізація «Піни днів» просто не могла відбутися?

Трейлер фільму «Піна днів»

«Піна днів» - твір відбувся художника, далекого кон'юнктурі і не намагається нікому сподобатися. Концентрований до крайності, так що фільм потрібно переглядати не один раз, щоб в повній мірі оцінити все, що виявилося всередині цього
2-годинного оповідання. Наповнене звичним для Гондрі чорним гумором, від якого комусь може стати не по собі. А вже якщо фінал роману похмурий, то Гондрі постарається довести відчуття пригніченості чи не до нападу важкої меланхолії у глядача. Зате Гондрі майже прибрав цей неймовірний еротизм Віана, залишивши лише натяки там, де Віан дозволяв собі докладні і відверті описи. «Піна днів» - самодостатній фільм, що не потребує фестивальних призах, щоб вважатися твором мистецтва. Зустріч великого письменника і великого режисера - зустріч, яка народила один з найцікавіших кінодіалогов цього сезону.

Але хто скаже, що хитрощі Гондрі зі створення фантастичних образів сумнівно виглядають в «Вічному сяйві чистого розуму»?
І чи не буде подвійно справедливо сказати, що без каскаду неможливих в реальному житті феноменів в кадрі екранізація «Піни днів» просто не могла відбутися?