Александар Чатски од комедијата на Грибоедов "Тешко од духови": опис и карактер на херој

 1. Краток опис на Chatsky
 2. Херој биографија
 3. Опис на Chatsky
 4. Контрадикции во карактерот на херојот
 5. Необичниот светоглед на херојот
 6. Кратко цитирање карактеристика на Chatsky
 7. Вредност на сликата Chatsky

Александар Чатски е главниот лик на комедијата Тешко од духови, напишана од познат писател  А Александар Чатски е главниот лик на комедијата "Тешко од духови", напишана од познат писател А. Грибоедов во поетска форма. Авторот на оваа најинтересна работа за многу години во руската литература се смета за предвесник на нов социо-психолошки тип, кој го добива името "дополнителна личност".

Комедијата е напишана во годините на револуционерните тајни организации на Декабристите. Авторот ја допре во борбата на прогресивно настроените луѓе со општеството на благородници и креповни сопственици, со други зборови, борбата на новиот и стариот изглед. Во А. А. Четски, писателот отелотворувал многу квалитети на еден напреден човек од времето во кое тој самиот бил. Според неговите убедувања , херојот што го создал е близок до Декабристите .

Краток опис на Chatsky

Природата на Четски во комедија може да се дефинира на следниов начин:

 • во различни емотивни и во исто време, едноставен портрет;
 • позитивноста на херојот кој е роден максималист;
 • во сите негови чувства и постапки.

Ако тој се вљуби, тогаш до тој степен што "целиот свет изгледа како прашина и врева", тој има неподнослива искреност и извонреден ум, постојано желни за дополнително знаење. Благодарение на неговото знаење, тој трезвено ги гледа проблемите на политиката, лишената состојба на руската култура, гордост и чест кај луѓето, но во исто време е сосема слепа во љубовните работи. Четски е силна личност, борец по природа, и тој се крши во борба со сите одеднаш, но често се разочарува, наместо да победи.

Херој биографија

Младиот благородник, син на починатиот пријател Фамусов , се враќа кај својата сакана, Фамосова, Софи, кого не видел три години; Четски беше запознаена со неа уште од детството Младиот благородник, син на починатиот пријател Фамусов , се враќа кај својата сакана, Фамосова, Софи, кого не видел три години; Четски беше запознаена со неа уште од детството. Кога тие созреаа, тие се заљубија еден во друг, но непредвидливиот Четски неочекувано замина во странство, од каде не цело време напишал збор. Софија била навредена поради она што останало напуштено, а кога љубовницата пристигнала, го сретнала "студено". Самиот Четски вели дека "тој сакаше да се движи низ целиот свет, но не отиде околу стотина од тоа", додека воената служба служела како главна причина за неговото заминување, по што, според неговиот план, сакал да се сретне со Софија.

Неговата љубов кон оваа девојка е искрено чувство. Тој сака да верува во реципроцитет, па затоа не може да верува дека е вљубена во Молчалин. Но, тој разбира дека е погрешен кога станува сведок на неговото објаснување со Лиза. Потоа, Четски страда и ја нарекува љубовна лудост. Како одговор на неговите зборови, Софија вели дека "неволно луди". Оваа изјава беше почеток на развојот на озборувања за лудилото на херојот , како и, според мислењето на многумина, лице со опасни убедувања.

Лична драма Четски не само што му дава движење на целиот заговор, туку и ја комплицира и ја продлабочува драмата на општеството, што се потврдува во комедијата со зголемувањето на неговите остри напади против благородна Москва. И во таква критика на ставовите и обичаите на семејството Фамусовски, јасно е видливо, против кој зборува Чецки и какви се неговите ставови.

Всушност, јунакот на сликата не прави ништо, за што е прогласен за луд. Тој го изразува своето мислење, но поранешниот свет се бори со својот збор , користејќи клевета. И проблемот е што во оваа борба, непријатните ставови на Четски изгубиле, бидејќи поранешниот свет е толку силен што херојот не гледа причина да расправа и да бега од куќата на Фамусов во друг град. Но, овој лет не може да се сфати како пораз, бидејќи непопустливоста на мислењата го става херојот во трагична ситуација.

Опис на Chatsky

Chatsky директен, горд и благороден човек кој смело го изразува своето мислење Chatsky директен, горд и благороден човек кој смело го изразува своето мислење. Тој не сака да живее во минатото и ја гледа вистината за иднината, не ја прифаќа суровоста на сопствениците на земјиштето, му се спротивставува на крепосништво, кариеризам, сервилност, незнаење и погрешен став на општеството кон моралот и идеалите на робот од минатиот век. Поради фактот дека тој е борец за правда и сака да го искористи општеството, тешко му е да биде во неморално општество, бидејќи меѓу лажливите и лошите луѓе не може да најде место за себе.

Според него , општеството останува токму истото како што било пред три години. Тој прогласува почит и хуманост за обичниот човек и службата на каузата, а не за лица кои се против слободата на мислата и говорот; ги потврдува прогресивните идеи за постојниот живот и модерност, просперитетот на уметноста и науката, како и почитувањето на националната култура.

Четски добро пишува, преведува, бара знаење за патување и служи во Министерството. Во исто време, тој не се поклони на странци и смело се залага за домашно образование.

Неговите верувања се откриваат во спорови и монолози со претставници на општеството Фамусов. Неговото отфрлање на крепосништвото, тој потврдува во мемоарите на театарот "Некс на благородни тепачи", во кој тој ја нагласува размена на верни слуги за гревови.

Интересно: кратко Карактеристики на главните ликови "Тешко од духовитост" Грибоедов.

Контрадикции во карактерот на херојот

Ако внимателно добиете увид во конфликтот меѓу херојот на сликата и луѓето со кои нема ништо за да се расправаат, можете да сфатите дека неговиот карактер е двосмислена. Ова е јасно изразено во неговите изјави:

 • кога тој доаѓа во Софија и започнува разговор со зборови во кои тој користи сарказам и сонлив тон: "Дали вашиот чичко му се одврати на неговата возраст?";
 • во исто време, не се постави за цел да ги набие своите соговорници и Софија, па ја изненадува таа: "... Може ли да биде дека моите зборови ... е склони да му наштетат?"

Сликата на Чацки во претставата е жестока и, во некои зборови, нетактичен благородник, во кој неговиот љубовник го прекорува Сликата на Чацки во претставата е жестока и, во некои зборови, нетактичен благородник, во кој неговиот љубовник го прекорува. А сепак, овој остар тон може да се оправда со искрената огорченост на постојниот неморал на општеството во кое е принуден да биде. И да се бориме со него е прашање на неговата чест.

Ова однесување на херојот се должи на фактот дека сите прашања што влијаат врз него не наоѓаат одговор во душата на оваа личност што се соочува, бидејќи е паметен и способен да ја анализира и да предвиди нова иднина без крепост и ароганција. Затоа не може да се справи со сопствените емоции и огорченост. Неговиот ум не е во склад со срцето, што значи дека тој ја губи својата елоквентност, вклучувајќи ги и оние кои се целосно неподготвени за перцепцијата на неговите верувања и аргументи.

Необичниот светоглед на херојот

Четски во комедија го открива авторскиот поглед на светот Четски во комедија го открива авторскиот поглед на светот. Тој, како и Грибоедов, не може да го разбере и прифати обожавањето на робовите на рускиот народ за странци. Во претставата, традицијата се потсмева неколку пати, според која вообичаено е да се вработат наставници од странство за да се одгледуваат деца; Авторот нагласува: "... тие се мачат да регрутираат наставници ... повеќе од ... поевтино".

Chatsky има посебна врска со услугата. За таткото на Софија, противникот Чатски, ставот на Фамесов кон него во ова дело е прецизно дефиниран со следниве зборови: "не служи ... и во тоа ... не наоѓа никаква корист". Одговорот на Чацки во врска со таквата изјава, исто така, јасно ја одразува неговата позиција: "Ќе ми биде драго да служам, ако сте задоволни да бидете мачни".

Затоа, тој зборува со таква лутина за навиките на општеството, што го налути, имено, во презирлив однос кон обесправените луѓе и способноста да се вљуби во влијателни луѓе. Ако Максим Петрович, вујко Фамусова, дава пример за задоволството на царицата на нејзиниот прием и се обидува да и 'служи, тогаш за Chatsky тој не е ништо повеќе од шут, и тој не ги гледа оние кои би можеле да постави добар пример за конзервативната благородничка . Во очите на херојот на претставата, овие аристократи се противници на слободен живот , склони кон безделничење и агитација, тие се "страсни за редовите", и тие не се грижат за правдата.

Досадни главниот лик и желбата на благородници насекаде да се држат до корисни познаници. Тој верува дека тие ги посетуваат топчињата токму за оваа намена, и не се согласуваат со тоа, бидејќи, според него, не треба да се мешаат работите со забава, бидејќи сè треба да има свое време и место.

Во еден од монолозите на Чацки, авторот го нагласува своето незадоволство од фактот што, кога некој се појавува во општеството кое сака да се посвети на уметноста или на науката, а не на жед за ранг, сите се плашат од него. Тој е сигурен дека таквите луѓе се плашат, бидејќи тие се закануваат на удобноста и благосостојбата на благородниците, бидејќи воведуваат нови идеи во структурата на воспоставеното општество, а аристократите не сакаат да се разделат со стариот начин на нивниот живот. Затоа озборувањето за неговото лудило е многу корисно, бидејќи ви овозможува да го разоружате непријателот во несакани благородни ставови.

Кратко цитирање карактеристика на Chatsky

Сите особини на ликот на Четски и неговиот начин на комуникација никогаш нема да бидат прифатени од општество кое би сакало да живее мирно и да не смени ништо Сите особини на ликот на Четски и неговиот начин на комуникација никогаш нема да бидат прифатени од општество кое би сакало да живее мирно и да не смени ништо. Но главниот лик не може да се согласи со ова. Тој е доволно паметен за да ја разбере подлоноста, егоизмот и незнаењето на аристократите , и тој жестоко го изразува своето мислење, обидувајќи се да ги отвори очите кон вистината. Сепак, на вистината не им требаат добро воспоставените принципи на стариот московски живот, што јунакот на претставата не може да му одолее. Врз основа на ирелевантни, но во исто време, паметни аргументи на Chatsky, тој се нарекува луд, што уште еднаш ја докажува причината за "тага од умот".

Дозволете ни да цитираат како пример некои изјави на протагонистот:

 • По сослушувањето што Фамусов го рекол за Максим Петровиќ, Чецки рече: "Тој ги презира луѓето ... да проѕеваат на таванот ...";
 • Тој презревно го осудува минатиот век: "Директно беше век на понизност" и ги одобрува младите луѓе кои немаат алчна желба да се вклопат во полкот на аристократи и "кловнови";
 • Има критички став кон решавање на странци во Русија: "Ќе воскреснеме ... од странска моќ на модата? Така ... народот ... не сметаше како Германци ... ".

А А. А. Четски, во суштина, прави добра работа, бидејќи со такви изјави тој го задржува правото на личноста и слободата да избере, на пример, професии: да живеат во селото, да патуваат, "да му веруваат на науката" или да го посветат својот живот " уметност ... високо и убаво ".

Аспирацијата на херојот не е "да се почитува", туку "да му служи на каузата, а не на лицата" - ова е алузија на однесувањето на прогресивно умрените млади луѓе да го променат општеството на образовен и мирен начин.

Во неговите изјави, тој не се избегнува од таквите популарни зборови како "само сега", "чај", "повеќе"; во своите изреки ги користи зборовите, поговорките и следните популарни изрази: "изговори глупост за мелење", "не на косата на љубовта" и лесно цитира класици: "и чадот на татковината е пријатен за нас ...". Покрај тоа, го потврдува вашиот ум и знаење користејќи странски зборови, но само ако тие немаат аналози на руски јазик.

Тој е лирски во приказните за љубовта кон Софија, ироничен, понекогаш се забавува на Фамосов, малку јаде, бидејќи не прифаќа критики, што, според него, е критичар на "минатиот век".

Chatsky - не е лесен карактер. Ако зборуваме со духови фрази, тој веднаш ќе го означи окото со мониста и ќе ги "расфрла" особините што ги добива. Протагонистот на оваа комплексна комедија е искрен, и ова е најважно, и покрај тоа што неговите емоции се сметаат за неприфатливи. Но, во исто време тие може да се сметаат за внатрешно богатство на херојот, бидејќи благодарение на нив е можно да се одреди неговата сегашна состојба.

Вредност на сликата Chatsky

Создавањето слика на Четски е желбата на авторот да му покаже на рускиот народ зрелиот раскол на новите благородници Создавањето слика на Четски е желбата на авторот да му покаже на рускиот народ зрелиот раскол на новите благородници. Улогата на овој херој во драмата е драматична, бидејќи тој е во малцинство на оние кои се принудени да се повлечат во оваа вербална борба за правда и да ја напуштат Москва. Но, тој не се откажува од своите ставови дури и во таква ситуација.

Грибоедов немал никаква задача да ја покаже слабоста на својот херој, напротив, благодарение на неговиот лик, тој покажал отсуство на силно општество и почеток на времето на Четски. И затоа, не е случајно што таквите херои се сметаат во литературата како "излишни луѓе". Но, откриен е конфликт, што значи дека промената од старото до новото е неизбежна како резултат.

Според И.А. Гончаров, улогата на Четски во ова дело е "пасивна", а во исто време е и "најдобриот воин" и "надзорникот" и "жртвата". "Херојот е скршен со износот на стара енергија, но во исто време ѝ дава фатален удар со квалитетот на свежата моќ", рече писателот.

А.С. Пушкин по читањето на претставата, тој истакна дека првиот знак на интелигентна личност се смета дека на прв поглед треба да знаете со кого работите и да не фрлате монисти пред Репетилови, но И. А. Гончаров, напротив, мислеше дека говорот на Чатски "врие со духовитост ".

?е склони да му наштетат?
Од странска моќ на модата?