Како е музичка етикета

 1. Што е музичка етикета?
 2. Уред за музичка ознака
 3. А & Р Одделот / изведувачи и репертоар
 4. Одделот за уметност (Оддел за уметност)
 5. Оддел за развој на уметници
 6. Комерцијални работи (деловни прашања)
 7. Одделот за односи со компании (етикета Лизони)
 8. Правно одделение
 9. Одделот за маркетинг
 10. Одделот за нови медиуми (нови медиуми)
 11. Одделот за промоција
 12. Одделот за односи со јавноста (публицитет)
 13. Продажен оддел (продажба)
 14. Како музичка етикета наоѓа нови музичари
 15. Како бенд или уметник, станете на етикетата.
 16. Зошто етикети не одат никаде
 17. Гигант музички етикети и независни играчи

Младите групи мора да поминат низ три фази на подготовка: одржување концерти, снимање демо и ангажирање менаџер. Овие три чекори се насочени кон постигнување на единствена цел - потпишување на музичка етикета.

И покрај развојот на интернетот и променетиот пристап кон дистрибуцијата на музиката, музичката етикета останува најсигурниот и најсигурен начин да ја покаже својата креативност кон светот и да заработи пари од него.

Што е музичка етикета?

Една музичка етикета или музичка компанија е компанија која работи на музичкиот пазар. Главната активност на музичките етикети е да склучуваат договори со изведувачи и нивна промоција, како и производство, снимање и дистрибуција на музички производи.

Уред за музичка ознака

Младите групи мора да поминат низ три фази на подготовка: одржување концерти, снимање демо и ангажирање менаџер

Организациска структура на музичка етикета (издавачка куќа).

Рекорд компании се matryoshka корпорации, во која многу помали фирми. Излегува таков конгломерат на десетици компании специјализирани за музика од различни насоки. На чело на конгломератот е матичната компанија, која е предмет на плејада на големи и мали подружници.

Меѓу многуте издавачки куќи обично се разликуваат етикети од Биг Три. Во него се вклучени најголемите компании на музичкиот пазар: Universal Music Group, Sony Music Entertainment (Sony BMG) и Warner Music Group. Заедно, овие компании контролираат 85% од американскиот музички пазар и околу 70% од глобалниот музички пазар.

Составот на секоја компанија од големите четири вклучува огромен број етикети во САД и во други земји во светот. Ворнер Брос Records Inc., матичната компанија на Warner Music Group, е сопственик на Reprise Records, Maverick Records, Rhino Entertainment, Atlantic Records Group и десетици други. Јапонско-американскиот Sony BMG обединува повеќе од 200 издавачки куќи, меѓу кои и Columbia Records, RCA, Arista Records, Epic Records и многу други компании.

Колку музички етикети?

Големината на музичките етикети се разликуваат. Има и мали издавачки куќи, со кои управува еден или два музичари, и огромни корпорации со илјадници вработени.

Според списанието Билборд, има над 2000 издавачки куќи во светот. Бројот на независни и мали етикети е уште поголем.

Музичкиот бизнис е огромен. Успешните записи се продаваат во милиони копии, а компаниите донесуваат милијарди долари.

Во хиерархијата на издавачките куќи, на врвот е извршниот директор (од главниот извршен директор на англиски јазик - главен извршен директор или едноставно директорот) , кој управува со сите процеси и одделенија на компанијата. Секоја етикета во корпорацијата има свој сопствен менаџер, известува за извршниот директор на целиот конгломерат.

Секој менаџер има неколку заменици одговорни за одредени одделенија на компанијата. Главните музички етикети на ваквите оддели обично се 11:

 1. A & R оддел
 2. Оддел за уметност
 3. Одделение за развој на изведувачи
 4. Комерцијален оддел
 5. Одделот за односи со компании
 6. Правно одделение
 7. Одделот за маркетинг
 8. Одделот за нови медиуми
 9. Промотивен оддел
 10. Одделот за односи со јавноста
 11. Продажен оддел

Структурата на музичката етикета варира од страна на компанијата. Дизајн на етикети може да стане поедноставен или посложени, особено во случаи кога етикета е стекната од страна на голема компанија за снимање.

А & Р Одделот / изведувачи и репертоар

А & R оддел (abbr. Од англиски уметници и репертоар) бара нов талент. Ова вклучува демо на бендови и изведувачи. Ако се најде интересен музичар, вработените мора да го убедат менаџментот на компанијата да "потпишат" нов изведувач.

Во прилог на потрагата по таленти, одделот А & Р силно ги поддржува изведувачите со кои веќе се склучени договори. Вработените во одделот решаваат кој ќе го продуцира албумот и каде ќе биде снимен; во потрага по соодветен поети и композитори, да направите евиденција на песни. Покрај тоа, одделот A & R избира песни за ротација на радио и телевизија и го следи напредокот на музичарот.

Работните места во А & Р се сметаат за најпрестижни во издавачката куќа. Луѓето во А & Р се врската меѓу музичарите и целата музичка компанија.

Одделот за уметност (Оддел за уметност)

Одделот за уметност на музичката етикета е одговорен за дизајнот на албуми и промотивни материјали. Постојат дизајнери кои го развиваат стилот на дизајн за сета музика и сувенири на музичари.

Оддел за развој на уметници

Вработените во одделот ги планираат развојните стратегии на изведувачите потпишани на етикетата. Тие ги придружуваат музичарите на целиот креативен начин, избирајќи го курсот по кој се движи кариерата на уметникот.

Според музичката академија Биз, во 21 век, повеќето музички етикети немаат развојни одделенија. Формирањето на став кон музичари како производ доведе до фактот дека таквите единици беа преименувани во Одделот за развој на производи. Во исто време, природата на работата на одделот се промени.

Управувањето со етикетите смета дека развојот на интернетот и менувањето на начините на кои музиката се консумира не дозволува долгорочно планирање за кариерата на изведувачите. За разлика од средината и крајот на 20 век, денес е потребно планирање на развојот на почетокот на кариерата на музичарот. Етикетите се обидуваат што е можно поскоро да го донесат уметникот на врвот и да привлече внимание кон него за да ја надомести инвестицијата.

Со соодветен почеток, јавноста задржува интерес за изведувачот подолго време. Затоа, планирањето за долгорочен развој не е толку важно.

Комерцијални работи (деловни прашања)

Финансиската страна на музичката индустрија. Вработените се одговорни за сметководство, наплата и финансирање на изведувачите и на компанијата.

Одделот за односи со компании (етикета Лизони)

Обично се состои од неколку луѓе. Овие луѓе се врската помеѓу издавачката куќа и музичките продавници.

Покрај контролата на протокот на музика во продавниците на мало, одделот го анализира пазарот и го избира најсоодветното време за пуштање на албумот за продажба.

Правно одделение

Адвокатите се одговорни за договори помеѓу музичката етикета, изведувачите и другите компании. Сите правни спорови, дури и меѓу изведувачите и самата етикета, одат преку овој оддел.

Одделот за маркетинг

Персоналот на одделот создава маркетинг кампањи за секоја етикета порака. Тие помагаат во координирањето на активностите на одделенијата за промоција, продажба и односи со јавноста.

Одделот за нови медиуми (нови медиуми)

Одделот е одговорен за сите нови аспекти на музичкиот бизнис, вклучувајќи и производство и промоција на видео клипови на изведувачите на YouTube.

Вработените во единицата исто така им помагаат на уметниците да водат сметка во социјалните мрежи. Дополнително, нивните одговорности вклучуваат развој на нови мултимедијални платформи и технологии кои помагаат во промоцијата на музичарите.

Одделот за промоција

Главната задача на одделот за промоција (ПР) е да се осигура дека музичарот се емитува на радио. Вработените во одделот добиваат нови песни од изведувачите и ги испраќаат до радиостаниците, што е клуч за идната благосостојба на издавачката куќа.

Други одделенија го информираат одделот за одбраните стратегии за промовирање и советуваат како најдобро да се продаде уметникот. Заедно со новиот медиумски оддел, промотерите се вклучени во дистрибуирање на музички спотови на телевизија и интернет-страници.

Одделот за односи со јавноста (публицитет)

Луѓето што работат тука обезбедуваат нови и стари музичари да се зборуваат во медиумите. Одделот за односи со јавноста подготвува и објавува публикации во весници и списанија и го контролира опфатот на творештвото на изведувачите на телевизија и радио.

Многу музичари дополнително ги привлекуваат сопствените новинари и писатели кои пишуваат за нивната работа и работат во соработка со овој оддел.

Продажен оддел (продажба)

Ширењето на музиката. Продавницата комуницира со музички продавници и места и испорачува нови изданија за чување на полиците.

Продажбата активно соработува со одделот за промоција и одделот за односи со јавноста, избирајќи најуспешно време за започнување на продажбата.

Обемот на музичкиот пазар

Глобалниот музички пазар е поделен помеѓу фирмите на големите три и групата независни музички компании.

Глобалниот музички пазар е поделен помеѓу фирмите на големите три и групата независни музички компании

Од 2005 година, музичкиот пазар се намалува. Според аналитичката компанија IFPI во 2005 година, обемот на пазарот беше 20,7 милијарди долари, а во 2015 година се намали на 15 милијарди долари, губејќи повеќе од 25% од обемот. Во 2016 година, обемот на музичкиот пазар изнесуваше 15,7 милијарди долари.

Причините за намалувањето се очигледни - појавата на многу нови начини на дистрибуција на музика.

Причините за намалувањето се очигледни - појавата на многу нови начини на дистрибуција на музика

Обемот на музичкиот пазар во 2005-2016.

Како музичка етикета наоѓа нови музичари

Во секоја музичка етикета се наоѓа одделот A & R - еден вид влезната порта за музичката индустрија. A & R се смета за најпрестижниот и најважен оддел на секоја компанија. За да ја сфатите важноста, замислете дека сте биле првите што ја откриле Мадона, Аеросмит или Бритни Спирс за светот.

Скратената верзија на А & Р значи "уметник и репертоар" (уметници и репертоар), иако музичарите се шегуваат дека поправилно е да ја опише кратенката како "Став и одбивање", односно "Однос и одбивање". Можете да се претплатите на музичка етикета само еднаш во полето на гледање на овој оддел - не постои друг начин.

Пред развојот на Интернетот во 2000-тите, музичарите испратија снимени демо-снимки на ленти и дискови до одделенијата на А & Р на етикетите. Вработените во одделенијата, пак, ги слушаа евиденциите испратени со надеж дека ќе најдат нов талент.

Денес, кога бројот на денови испратени секојдневно изнесува стотици, оваа практика дошол до ништо. Можност дека диск или флеш диск со песни на нов музичар ќе падне во полето на гледање на snooper на етикетата е нула. А & Р вработените самите повеќе се потпираат на мислењата на пријателите, агентите, менаџерите и другите работници во индустријата кои лично ги предаваат евиденцијата.

Секој вработен има свој пристап кон изнаоѓање на нови имиња. Том Девијн, кој работи повеќе од 20 години во А & Р за Колумбија рекордс, вели дека првенствено ги слуша демо-верзиите од доверливи извори - пријатели и деловни партнери. Поради долг престој во индустријата, полесно е да се привлече вниманието на Божественото - доволно е да се најде некој што го познава и го интересира оваа личност.

Макс Гус од Епик Рекордс претпочита самостојно да ја проучува музичката индустрија за бесплатни ниши на пазарот што може да се окупира. Гус забележува дека е поинтересно за него да бара изведувачи кои прават нешто ново, наместо да работат со веќе развиени ниши.

Заинтересирани за A & R оддел - половина од битката. Секој крвопролевање е лично одговорен за новиот музичар, па неуспехот на изведувачите може да го чини вработениот позиција. Изведувачите не треба само да го интересираат пребарувачот, туку и да го убедат неговиот успех.

Влегувањето во музичкиот бизнис е многу тешко, особено за група која нема врски во индустријата. Со некој што може да гарантира за вас, полесно е да се напишете на етикетата. Само откако вработениот од одделот за ревизија покажува интерес кај изведувачот и го убедува управувањето со потребата да се потпише, дали етикетата ги вклучува сите други одделенија во работата.

Само откако вработениот од одделот за ревизија покажува интерес кај изведувачот и го убедува управувањето со потребата да се потпише, дали етикетата ги вклучува сите други одделенија во работата

Како бенд или уметник, станете на етикетата.

Ајде да видиме што ќе се случи со групата "Квадратни кругови", која сака да се претплати на етикетата. Пред да потпишат договор со музичка компанија, тие мора да бидат забележани од страна на претставниците на етикетата.

Пребарувачите од Топ-рекорди се испраќаат на концерт каде што настапи нашиот бенд. Уживајќи во изведбата на бендот, вработените во одделот А & Р го убедуваат менаџментот на етикетите да потпишат договор со плоштадните кругови. Ова започнува процесот на воведување на бендот во музичката индустрија и ги активира сите други оддели на издавачката куќа.

Следниот чекор за групата е снимањето на албумот. Шефот на услугата А & Р го наоѓа продуцентот, со кого го развива концептот на албумот и ги избира песните за снимање. Топки Рекордс ја обезбедува групата со буџет од кој се платени студиски инженери, звучни инженери, сесиски музичари, како и изнајмување на салонот за снимање. За возврат, претставникот на одделот А & Р планира распоред за снимање.

Паралелно со ова, другите департмани на издавачката куќа се вклучени во работата. Евиденција на топки доделува буџет за рекламирање, уметнички дела на албуми, објавување и медиумска покриеност. Додека дизајнерите, текстописерите и уметниците работат, специјалистот А & Р, заедно со одделот за маркетинг, продажба и односи со јавноста, планира да издаде албум.

Важно е за музичка етикета дека плоштадните кругови се правилно застапени на федерално, регионално и локално ниво. Одделот за развој на изведувачи резерви концертни сцени и распоред на изведби. Во исто време, се подготвува промотивна турнеја, во рамките на која музичарите ќе се појавуваат на телевизија и радио. Степенот на подготовка и зачестеноста на појавата на музичари во воздухот и медиумите зависи целосно од буџетот.

Како што се приближува датумот на објавување на албумот, одделенијата на компанијата активно работат со печатот. Во оваа фаза е важно за етикетата дека ослободувањето на плочата е правилно осветлено. Сите одделенија работат како единствен механизам чија цел е да се осигура дека претстојниот албум на Square Circles ќе биде дистрибуиран колку што е можно пошироко. Продажбата директно зависи од тоа колку лесно и ефикасно работат сите учесници во процесот: од самите музичари до радиостаници и музички продавници.

Која е цената на песна, сингл или албум?

Според Здружението за снимање на индустријата на Америка (RIAA), постојат многу фактори кои влијаат на крајната цена на песна, албум, сингл и целиот диск. Во споредба со трошоците за производство на музика, печатењето на серија CD-а чини речиси ништо.

Потпишувањето на уметникот подразбира голема количина на најразновидна работа. Музичкиот бизнис не е само забава и средба на рок-ѕвезди.

Зошто етикети не одат никаде

И покрај развојот на стриминг услуги и постојани приказни за промените во музичката потрошувачка, етикети нема да исчезнат. Музичката индустрија е дизајнирана така што сите учесници се заинтересирани за постоење на едни со други.

Етикети во живо со дистрибуција на музика: колку е поголем бројот на дистрибутивни канали, толку е поголем профитот. Радио станици и стриминг услуги постојат на сметка на рекламирањето. Со цел да се продаде рекламирање време, на сајтови треба слушатели. Редовните и новите слушатели нема да се појавуваат без да играат нова музика.

Во исто време, без радио станици и стриминг платформи, учениците нема да научат нови изданија и изведувачи. Без ова, нема да може да се продаваат албуми.

Кога издавач на албуми издава албум, тој купува емитување на радио. Набавката на етер гарантира одреден број емитувања на песни од записот што се објавуваат. Со цел албумот да се продаде и оствари профит, важно е за етикетата да се емитуваат песните колку што е можно побрзо. Затоа, компаниите се подготвени за нешто да ја зголемат продажбата.

Гигант музички етикети и независни играчи

Колку е потешко да се погоди поголема музичка етикета, се развиваа поактивно независни издавачки куќи. Сепак, нема многу независни етикети.

Не е тешко да ја отворите вашата етикета - многу потешко е да се развие. Побарајте нови изведувачи, снимајте музика, развивате промотивни концепти и маркетинг стратегии, како и комуницирате со претставниците на медиумите е неверојатно тешко кога во вашата компанија има само неколку луѓе. Често во малите издавачки куќи, функциите на неколку одделенија се комбинираат со еден вработен.

Ова не значи дека независна музичка етикета нема да успее. Само за да се постигне тоа ќе биде потребно многу повеќе работа.

Според сајтот Рекорд етикети и водич за компаниите , инди етикети можат да успеат ако се фокусираат на одреден жанр на музика или локален пазар. Често, големите компании можеби нема да обрнат внимание на интересни локални уметници, што го отвора патот за инди етикети.

Независна етикета SubPop беше успешна со фокусирање на панк и Гранд Сиетл. GoKart Records заработува на истата сцена во Њујорк. Алигатор рекордс работи само со блуз, додека Moonshine Records специјализира во електронска танцова музика.

Развојот на Интернет исто така игра во рацете на независни компании. Малите издавачки куќи продаваат музика на Интернет без прибегнување кон потрадиционални методи за дистрибуција на изданија преку музички продавници.

Во исто време, музичарите им олеснуваат да ја дистрибуираат својата музика со поддршка на дури и инди етикети со кои работат со интернет. Сајтови како Колечко музичко списание Ова се платформи за поврзување на независни етикети и почетници.

Извор: entertainment.howstuffworks.com

Што е музичка етикета?
Што е музичка етикета?
Колку музички етикети?
Која е цената на песна, сингл или албум?