Може да мачка по мачиња. Зошто мачката меутира дури и по парењето? Слаба стерилизација: последици

 1. Твојата мачка никогаш не престанува да меува затоа што е загрижен
 2. Кога се спори релевантни?
 3. Вашата мачка ми се допаѓа затоа што сака да се сопне
 4. Вашата мачка може да меули, бидејќи страда од сензорна загуба.
 5. Колку мачки има мачка во исто време?
 6. Тој страда од болест на централниот нервен систем и минува прекумерно
 7. Како се однесува мачката по парењето?
 8. Зошто мачката меутира дури и по парењето?
 9. Како да се смири мачката, која ја прашува мачката на видео
 10. Може ли една бремена мачка да побара мачка?
 11. Предавнички прогестерон
 12. Суперфетација и бременост

Секој сопственик на животно, имено, мачка, при купувањето, веднаш треба да размисли дали да ја одгледува или стерилизира. Најчесто плете педигре мачки, насловени, со одлична генетика. Но, ова не е категорично, ако сопственикот сака да одгледа чисто животно, ова е негов избор, главната работа е понатамошната побарувачка за мачиња. Ако вашата сакана мачка има здравствен проблем, Црвената мачка зоолошка аптека http://www.zooapteka.kiev.ua/ ќе ви помогне. Нарачување на вистинските производи за домашни миленици на интернет - зоолошката фарма е лесна и едноставна. Вашата нарачка ќе ве извести директно во вашиот дом. Добро е што во нашево време постои таков голем избор на лекови за луѓе и животни, а не дека пред два века, кои дојдоа во контакт со историјата на Русија, разбира што зборувам.

Твојата мачка никогаш не престанува да меува затоа што е загрижен

Сите овие фактори можат да го натераат да меури. Нервната или вознемирена мачка има тенденција да меули. Секоја промена во неговата околина, една или загубата на некој близок може да го предизвика мачење. Откако ќе ја утврдите причината за вашата непријатност, можете да го искористите за промените што ги доживува. Дај повеќе внимание и да се смири за време на периодот на приспособување.

Постарите мачки, како луѓето, можат да страдаат од невролошки проблеми, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест. Изложени во форма на губење на ориентација, тие жално следат поради некоја причина, особено ноќе. Оставете ноќна светлина ако вашата мачка губи цела ноќ.

Кога се спори релевантни?

Случајот за мачки е релевантен веќе од 6 до 7 месеци, дури и целосно развиени женки како мачиња може да побараат мачка, но сé уште не се смета за зрела за ова. Таа започнува да се развива во десеттиот месец од животот, но треба да се сведе на само 1,5 години. Најмногу најдобра опција Кој се користи во повеќето случаи, оваа мачка е доведена дома на мачката.

Вашата мачка ми се допаѓа затоа што сака да се сопне

Женките во топла мева се прекумерни, а мажите го прават истото кога чувствуваат присуство на жена во топлина. Ова е рекет кој е тешко да се носи. Следете го советот на Боб Баркер, кој препорачува стерилизација на вашата мачка. Исто како што детето учи да плаче за нешто, мачката мева за да го добие она што го сака. Ако вашата мачка ме истекува да ве натера да играте со него или за него, не реагирајте. Одговорете на неговите барања едноставно кога молчи. Ако почне да мева, се оддалечи од него.

Вашата мачка може да меули, бидејќи страда од сензорна загуба.

Немојте да бидете целосно нечувствителни на вашата мачка - посветувајте на секој ден добри моменти на внимание, за да знаат дека го сакате. Запомнете да ги изнајмите ако вашата мачка е дома само поголем дел од денот. Дали вашата мачка почнува да меули, штом ќе влезете по долг работен ден? Се разбира, уморни сте и сакате да се одморите, но интерпретирајте ја оваа мева како признание за љубовта. Зарем не е убаво да се знае дека вашата мачка те сака?

Колку мачки има мачка во исто време?

За еден ден, може да се појават неколку венчавки од 10 до 15 години, сето тоа зависи од тоа колку е темпераментен мажот и како партнерите се совпаѓаат. Дури и по квалитетно парење, неколку дена мачката вриска по парењето, но тоа не значи дека не забременила. Тоа беше само дека мачката смета дека тој целосно се справи со своите должности, бидејќи мачката престана да се издвоите, мирисот привлекување на неговото внимание.

Тој страда од болест на централниот нервен систем и минува прекумерно

Постарите мачки може да страдаат од тумори на мозокот. Покрај тоа, менингиом е особено чест и на крајот може да предизвика невролошки и промени во однесувањето, како и да предизвика прекумерно мешање. Најголемиот подарок што може да му ја дадете на вашата мачка е кастрација. Овие конвенционални медицински процедури не само што помагаат да се справат со растечките мачки, туку можат да спречат здравствени проблеми и да им дозволат на вашите мачки да водат подолг, поздрав и посреќен живот.


Како се однесува мачката по парењето?

По парењето, мачката ќе изгледа многу уморна, треба да ја однесете дома и да не бидете вознемирени, не треба да пробате активни игри или само да го мачите. Понекогаш, по парењето во двата партнера, може да се набљудуваат каснувања и гребаници, неопходно е да се испита мачката и, доколку има, добро е дезинфицирано.

Што е кастрација и стерилизација? Стерилизација или oviochysterectomy е хируршко отстранување на јајниците и матката на мачката, додека кастрацијата е отстранување на тестисот на мачката. Иако овие операции се изведуваат со поретки компликации, само овие лиценцирани ветеринари можат да ги извршуваат овие постапки. По операцијата, ветеринарот ќе ве информира за тоа како да се грижите за вашата мачка за време на закрепнувањето. Во рок од неколку дена, вашата мачка повторно ќе се вклопи во "нормална", ударот по операцијата обично лечи во рок од две недели, кога ветеринар ќе те повика или ќе организира состанок за да ги провериш и извадиш шевовите.

Зошто мачката меутира дури и по парењето?

Обично околу три дена мачката вриска по парењето, ова е сосема нормално. Бидејќи телото сѐ уште не сфати дека сè се случило, а мачката оди по парењето. Наскоро еструс престанува, и таа се смирува, престанува да повикува партнер и станува иста. По две недели можете да одите во ветеринарната клиника и да бидете сигурни дека имаше успешна концепција. Постојат такви случаи кои иако забремениле, мачката не престанува да еструс. Таквата мачка може да побара мачка и другарка со тоа, па може да бидат како ембриони различни возрасти , и од различни татковци, кои не треба да се толерираат. Ова е полн со многу проблеми.

На возраст од седум, неинфицирана мачка и нестерилизирана мачка можат да произведат до 250 мачиња. Овие мачиња обично немаат постојан дом и завршуваат или во засолништа или на улица. Со изборот на мачки, можете да направите добро дело за да ги спречите овие трагедии.

Исто така може да ги спречи или минимизира проблемите со однесувањето. Кај мачките, 90% ја намалуваат територијалноста во облик на миризлива урина со други мачки, долг и беден плач. Кај мачките, промената на однесувањето не е толку забележлива како кај мачките, но не го повторуваат Rh, што е многу заморно за мачка, тоа е под стрес - мачката повикува гласно "плачење" во грч - подготвено за корицата. Мачките можат да се прегрнат, а мажите можат да прикријат до 1 година. Мачките имаат поинаков циклус од луѓето или кучињата, и се прилагодени на трикот.

Ова е опасно првенствено за мачки, како и за мачиња. Затоа, целосно треба да ја заштитите мачката од комуникација со мачки. Ако парењето е успешно, тогаш треба да се грижите и да се подготвите за претстојната испорака. Треба да се подготви посебно место во која мачката ќе биде топла и пријатна, таа ќе може да роди и да го нахрани сиромашните потомци таму. Кутијата или нејзината сличност е совршена, многу пространа, бидејќи во 60-70 дена по успешното парење мачката ќе живее со своите бебиња.

Ако ова не е случај, телото на мачката не се справува со повторувачки хормонски флуктуации, а со текот на времето честопати се пиеметрија, цисти и рак. Ова не треба да се случи додека мачката стане помлада и вашето тело е ослабено, но можеби дури и во годините кога потребните операции се сериозен ризик за целото тело. Кастрацијата е превентивно дејство, не само заради репродукција, туку само поради здравствените ефекти што може да ги има, а затворената пиемометра е страшило од многу одгледувачи.

Мачките имаат поинаков циклус од луѓето или кучињата и се прилагодени за трикови. Ако ова не е случај, телото на мачката не се справува со повторувани хормонални флуктуации, а со текот на времето ќе се појават, пиометра, цисти и рак се чести. Ова не треба да се случи додека мачката стане помлада, и на телото се препорачува да се ослабне, но можеби дури и во годините кога дури и бараните операции претставуваат поголем ризик за целото тело. Касацијата е превентивна постапка не само за одгледување, туку и поради здравствените ефекти што може да ги има, а пирометарот е страшило од многу одгледувачи.

Можете да користите други статии за парење:

И им даде на сопствениците одмор пред додавање, и таа се уште сака да мачката. Дали таа е здодевно? ?

Како да се смири мачката, која ја прашува мачката на видео

Ќе се промени мојата мачка? Единствените промени што чекаат за мачки и мачки се наведени во претходниот пасус. Другите промени се многу неверојатни и главно се поврзани со нешто друго освен кастрација. Некои мачки можеби изгледаат "мрзливи" затоа што веќе не треба да се шетаат и да ги бркаат своите колеги. Една студија покажа дека 25% од сопствениците на мачки откриле дека нивните мачки станале попослушни. Сепак, ловските вештини, разиграноста, нивото на класичната активност, возбудата на нови работи и говор обично не се менуваат по постапката.

Може ли една бремена мачка да побара мачка?

Само по првиот парење мозокот на мачката почнува да создава хормон кој е одговорен за овулација.

Нивото на овој хормон мора да достигне соодветна концентрација неопходна за созревање на јајцето. Ова може да се случи на 3-тиот ден од парењето.

Процесот на овулација во мачка започнува само по парење, а спермата оплоди зрел јајце по два и пол дена. И само по зачнувањето, јајниците почнуваат да произведуваат прогестерон. Овој хормон е одговорен за бременоста кај цицачите. Застанува еструс, соодветно, и желбата за парење, ја зајакнува матката и му помага на оплодената јајце да се смири во неа.

Некои ветеринари велат дека една година подоцна, други по првиот, уште 7 месеци. Сега, последната утринска кастрација е 3 месеци. Многу студии веќе покажаа дека стравот дека мачките се толку поразени од толку голема интервенција во возраста е сосема непотребно. Тоа зависи од вас, како го избирате вашиот ветеринар, со каков вид. За да дознаете повеќе за раната кастрација, кликнете тука.

Јавните ставови по ова прашање се различни. Парадоксално, луѓето кои многу малку знаат за мачките или не знаат ништо за кастрацијата. Затоа, ќе се обидеме да ги надминеме митовите поврзани со кастрацијата. Кастрација спротивно на природата на мачката. Тоа не е вистина дека кастрирана мачка ќе доживее многу подобар живот од мачка која постојано раѓа мачиња или постојано бара и наоѓа партнер за парење. Таквите мачки се физички или физички болни. Неоснованите мажи имаат тенденција да талкаат и да се борат за територијата, како што често доаѓа мачката.

Затоа, веднаш по парењето, што се чини дека помина успешно, мачката не сфаќа дека е бремена, бидејќи прогестеронот сè уште не е развиен, и.

Со почетокот на производството на хормони, мачката се смирува.

Предавнички прогестерон


Предавнички прогестерон

Признаваат дека бременоста во "добриот" период може да биде на стомакот. Но, како знаеш дали мачката е бремена ако сака мачка?

Секоја мачка треба да има најмалку еден маче. Ова не е точно, мачката не сака мачиња, бидејќи жената копнее за дете. Мачката води кон репродукција на само инстинкти чија цел е да се зачува родот, дури и ако населението на мачки е веќе доволно. Мачка која никогаш немала мачиња ќе живее исто како и секоја друга.

Кастрираната мачка е послаба кога територијата е заштитена. Ова не е вистина, дури и кастрирана мачка не може да се справи со слетувањето. Кастрацијата е опасна за мачката. Дали постапката е ризична, може да се процени само од ветеринар кој испитува мачка. Во принцип, постапката е полесна за мачките, бидејќи не треба да ја отвори абдоминалната празнина, како мачка. Секогаш е важно да се избере искусен ветеринар, тогаш ризикот од хируршка интервенција е минимален.

Повеќето ветеринари се категорични: бремена мачка не може да се повлече на мачката. Ако покажува знаци на желба, тоа значи дека таа не е бремена. Или ова, што може да се случи како резултат.

Од самиот процес на парење се произведува хормон кој е одговорен за созревање на јајцето, што, пак, го стимулира производството на прогестерон, кој е одговорен за бременоста. Тогаш ќе започне по паѓање на нивото на прогестерон, во 5-7 недели.

Мачките што не се наменети за одгледување се дефинитивно подобро расипани поради горенаведените причини, делумно затоа што наоѓањето нови домови за мачиња не е толку лесно како што може да изгледа. Секој кој се однесува со мачка, сигурно го запознал. Веројатно имате кастрирано маче или мачка, а ветеринарот ви објасни што е тоа.

Но, дали навистина ги знаеме одговорите на сите наши прашања? Ослободување на расадникот е важен дел основна грижа. Кастрација во млада возраст помага да се спречи рак на дојка, особено ненамерни мачиња, бучна храна за мачки, вклучувајќи и проблеми со брендирање дома. Следнава листа ги прикажува најчестите прашања за кастрација собрани од ветеринари и се обидува да одговори на нив. Познато е дека иако кастрацијата е веќе вообичаена и општоприфатена постапка, многу одгледувачи сè уште не се свесни за некои факти.

Зошто тогаш, со таков недвосмислен одговор од ветеринари, прашањето за желбата на бремена мачка да има мачка повеќе произлегува од фаворитите на сопствениците? Повторно прогестеронот е виновен.

Кога хормонот е низок, патолошки. И почнува да бара мачки. Факт е дека телото на мачката не е запознаено со бременоста, а писето почнува да бара завршување на работата.

Затоа, се надеваме дека нашата статија ќе придонесе за проширување на хоризонтите. Кастрацијата кај мачките обично се прави на два начина. Таканаречената Оваритомија е операција во која се отстрануваат само јајниците. Во случај на машки мачки, ниту еден од методите нема посебни предности или недостатоци.

Ако било која абнормална промена се најде во матката за време на постапката, се препорачува да ги отстраните. Постои алтернативно решение за кастрација, а тоа е стерилизација. Се состои во испакнување на јајниците. Сепак, стерилизацијата не влијае на нивото на хормоните, но мачката сепак ќе има ритам, дури и ако не може да пропадне. Стерилизација, исто така, не влијае на заштитата на ракот. Во исто време, можно е да се апсорбира суспендирачкиот материјал и со тоа да се врати плодноста на мачката.

Суперфетација и бременост

Ако мачката е дозволено да оди на мачката, тоа ќе се повтори, без оштетување на ембрионите кои веќе постојат. Овој феномен се нарекува суперфацијација.


Овој феномен се нарекува суперфацијација

Колку мачки има мачка во исто време?
Зошто мачката меутира дури и по парењето?
Кога се спори релевантни?
Дали вашата мачка почнува да меули, штом ќе влезете по долг работен ден?
Зарем не е убаво да се знае дека вашата мачка те сака?
Колку мачки има мачка во исто време?
Како се однесува мачката по парењето?
Што е кастрација и стерилизација?
Зошто мачката меутира дури и по парењето?
Дали таа е здодевно?