Покани за свадба: Водич за создавање А до Ш

  1. Чекор еден: Буџет и концепт
  2. Чекор два: стил и материјали
  3. Чекор три: Информации и фонт

Како што знаете, театарот започнува со закачалка, а свадба по аналогија започнува со покана. Зошто? Ова е прв знак кој им кажува на гостите каква ќе биде свадбата, бидејќи поканата ги концентрира во себе сите потребни информации за гостите, концептот на свадбата и стилот на настанот. Затоа, создавањето на поканата - посебна фаза во подготовките за свадбата. Денес ви презентираме мал водич за оние основни точки, без кои не може да се креира покана. Не заборавајте за нив! Зачувај Како што знаете, театарот започнува со закачалка, а свадба по аналогија започнува со покана

Калиграфска Настја Фоминова

Чекор еден: Буџет и концепт

Се разбира, првото нешто што треба да одлучите е колку пари сте подготвени да одвоите од буџетот за покани и, генерално, за печатење. Натамошното работење на вашиот изведувач ќе зависи од тоа, и ова ќе го забрза процесот на креирање на проектот. Вера Соколова ( Писмо б ) советува веднаш да одлучи дали ќе биде ефтин комплет , реплициран со дигитално печатење, или тоа ќе биде сериозна работа, направена со помош на печатење и ќе сакате да го задржите со векови.

Настя Фоминова забележува дека ако младенците му дадат на дизајнерот примери за тоа што им се допаѓа - добро, Интернетот е полн со ресурси, каде што можете да најдете многу интересни работи - тогаш ќе биде полесно и побрзо да се развие сон дизајн. Значи, пред да се сретнете со професионалец, видете Pinterest или Instagram барем да презентирате што сакате за вашата свадба.

Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Зачувај Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Концептот е можеби еден од најтешките моменти во организирањето свадба, но ова е разбирливо, бидејќи сè е изградено на неа. Штом концептот е дефиниран, тогаш решавањето на други прашања станува полесно. Така на пример Студио сини лисја дизајнирани покани, чиј концепт беше вечна љубов . Затоа, како покани, гостите добија огледална кутија во која имаше фалсификувани рози , снежно-бели карти и сребрен круг монограм. Роза и стана симбол на вечна љубов. Друг симбол на вечна љубов може да биде песочен часовник, што може да се види во друг студиски проект.

Зачувај

Настан Дизајн Студио сини лисја

Зачувај Зачувај

Настан Дизајн Студио сини лисја

Зачувај Зачувај

Настан Дизајн Студио сини лисја

Чекор два: стил и материјали

Стилот станува логичен чекор откако ќе се одлучите за концепт. Сите сакаме нашата венчавка да биде мода, стилска и изгледа скапа , но ова е главната заседа. Настя Фоминова сугерира дека многу парови веруваат дека со избирање на злато , тие на тој начин се потпираат на скап вид покана, и ова е длабока грешка. Не ги повторувајте грешките на другите и запомнете дека поедноставната и минималистичка поканата, толку повеќе ќе биде стилски и скап . Стилски дизајн и квалитетна хартија - тоа е клучот за успехот.

Зачувај Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Изборот на хартија е многу важна точка. Вера Соколова ( Писмо б ) забележува дека одлуката зависи од методот на печатење (дигитално печатење, печатење со висок квалитет, печатење или печатење на свила) и тоа е многу точно да се има предвид ова во фазата на дизајнирање. Не последната улога е цената на хартијата. Како по правило, врежана хартија, кадифена хартија или нерамномерна боја се поскапи . Можете исто така да обрнете внимание на рачна кастинг хартија - тоа е фрлен специјално за вашиот комплет, вистинската големина, боја, текстура и дебелина . Таквата хартија главно се користи за печатење на олеснување.

Студио споделија со нас еден многу интересен проект - ѕвездениот проект - за кој се користеа специјални технологии: треперлива честички на пликове, сребрено втиснување за Млечниот пат на мапата , и печатење на сито за печатење бело на темна хартија.

И за друг проект, во студиото се користеше рачно фрлена хартија, спреј за мастило и калиграфија на авторот . Но, најважните беа боите - спротивно на општо прифатените стандарди, тие користеа нијанси на сива боја, а проектот беше наречен "Греј е нашата среќна боја".

Обрнете внимание и на ултра-мека хартија , бидејќи поканите исто така треба да донесат пријатни тактилни сензации . На овој начин, и текстура и мека хартија ќе бидат одлични опции - вие само треба да разберете кој е најдобриот за вашиот концепт.

Зачувај Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Големината на поканите исто така може да биде различна. Тоа директно зависи од темата на вашата свадба, што е, повторно, на концептот. Се разбира, големината зависи од количината на информации што треба да се објават. Колку е пониска стандардната форма, толку е поголема цената . Ако имате ограничен буџет, подобро е да користите готови форми за сечење, што печатите имаат само за такви случаи.

Настя Фоминова ни кажа за картичката за покана во форма на билети : тоа беше плик со дополнителни информации, а стилот беше тропски. Настја, исто така, советува да ги погледне пликовите од хартијата за трасирање - изгледаат многу нежни, необични и стилски .

Зачувај Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Зачувај Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Чекор три: Информации и фонт

Што треба да биде вклучено во поканата? Не заборавајте за целта на овој елемент - ова е информативна картичка од која гостите ќе дознаат од кого, каде и кога ќе се одржи свадбата . Овие три точки се основни, без кои поканата нема да може да ја исполни својата цел. Агенција Стартувај го шоуто исто така, советува да додадете информации за г кодот , така што гостите можат да го поддржат стилот на свадбата.

Стилот на жалба може да биде формален, личен, комичен и така натаму, сето тоа зависи од вашата имагинација и форматот на прославата. Исто така можете да ја дополните поканата со кратки важни информации: rsvp (потврда за присуство), желби за подароци. Ако има многу дополнителни информации, подобро е да не се преоптоварува поканата и да се стави текстот на хотелот картички . Затоа, најдобро е да се размислува за текстот и информациите пред студиото почнува да прави дизајн.

Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Фондовите се многу индивидуален момент, секој има свои идеи за убавина, па тука нема специјални совети, освен како да го слушате вашиот професионалец . Сепак, не прави премногу брутален текст за најосновните информации. Главниот услов е дека поканата треба да биде читлива .

Зачувај

Калиграфска Настја Фоминова

Важна точка! Гости треба да испратат покани не подоцна од 1 месец пред прославата.

Зачувај

Настан Дизајн Студио сини лисја

Сега точно знаете кои точки треба да ги разгледате кога креирате покани картички. Одлучи да експериментирате, да се консултирате со професионалци, не плашете се да ги прекршите правилата - тогаш вашите свадбени покани ќе бидат оригинални, стилски и дефинитивно незаборавни!

Зошто?