Рецензія на фільм «Останній портрет»

Яскрава трагікомічна замальовка про те, як критик Джеймс Лорд позував метру екзистенціального мистецтва Альберто Джакометті.

Що живе в Парижі почала 1960-х американський арт-критик Джеймс Лорд ( Армі Хаммер ) Знайомиться зі знаменитим скульптором і художником Альберто Джакометті ( Джеффрі Раш ). Коли вони стають близькими друзями, літній метр пропонує Лорду намалювати його портрет. Він обіцяє, що Джеймсу доведеться позувати всього кілька годин. Критик охоче погоджується. Він сподівається, що робота буде закінчена до його майбутнього відльоту в Америку. Однак художник виявляється невротичним перфекціоністом. Джакометті знову і знову малює Лорда і всякий раз викидає або зафарбовує полотно, так як прагне до недосяжного ідеалу. Крім того, метр постійно відволікається на пристрасний роман з повією. «Кілька годин» перетворюються в дні і тижні, і Лорд усвідомлює, що може ніколи не побачити завершену картину.

Колоритний характерний актор Стенлі Туччі належить до числа тих голлівудців, хто зосереджений на своїй основній кар'єрі, але іноді показує себе з незвичною для публіки боку. У разі Туччі його «віддушина» - режисура. У 1996 році він зняв сімейну драму « Велика ніч »І з тих пір випустив ще чотири картини, включаючи торішній байопік« Останній портрет », який тільки зараз дістався до російського прокату. Картина заснована на реальній історії, і в ній багато прямих цитат зі спогадів учасників подій.

Фігурує у фільмі арт-дилер П'єр Матісс - син Анрі Матісса, знаменитого французького живописця

Перш Туччі знімав фільми з собою в головній ролі, але в «Останньому портреті» він зовсім не з'являється в кадрі. Стрічка майже повністю належить Джеффрі Рашу і Армі Хаммер - особливо Рашу, який з величезним задоволенням і великою майстерністю відривається в образі ексцентричного італійця.

Скульптура Альберто Джакометті «Вказуючий людина» в 2015 році була продана за 141 млн доларів. Це був рекорд для подібних творів мистецтва

Як і личить заслуженому і шановному європейському творцеві, Джакометті не чужий ввічливості і привітності. Але він також може бути незадоволеним і навіженим - така собі суміш чокнутого дідуся і маленьку дитину, який за багато років на вершині професії звик, що йому потурають і що немає нічого важливішого за його бажань. Особливо коли мова йде про творчість і пошуку натхнення. Додайте до цього нехай і приглушений, проте ж італійський темперамент (Джакометті виріс в Швейцарії, але народився в італійській родині), і ви отримаєте одночасно привабливого і не дуже приємного суб'єкта, з яким дуже цікаво і дуже важко. Лорду вистачає декількох днів позування, щоб відчути себе в клітці, з якої хочеться вибратися. Але, як знавець і поціновувач, він розуміє, що бере участь в створенні потенційного шедевра. І він не може відмовити майстру, який хоче зберегти його для історії. Тому Лорд продовжує позувати, хоча поступово приходить у відчай. По крайней мере, спілкування з Джакометті дає йому матеріал для декількох книг.

Чому Джакометті малює і знищує портрети, лаючись при цьому останніми словами? Художник запевняє, що прагне до досконалості, і зізнається, що з роками став дуже вимогливий до свого мистецтва. Однак до кінця фільму важко не запідозрити, що це не невротичний перфекціонізм, а «хитрий план». Будучи песимістом і екзистенціалістів, Джакометті доводить самовдоволеного красеня Лорда до тієї психічної кондиції, при якій в очах людини з'являється непідробний жах - почуття, яке художник хоче відобразити. На відміну від своїх попередників з минулих епох, Джакометті не малює парадні портрети, а створює лякають зображення і скульптури, які зображають життя не «завдяки», а «всупереч». На самому початку спільної роботи художник шокує модель, коли оголошує Лорду, що бачить перед собою обличчя бандита і дегенерата. І він начебто прагне до того, щоб Джеймс справді відчув себе не елітарний, а людиною з низів, для якого кожен день - боротьба за виживання. Втім, це лише одне з можливих тлумачень дивних вчинків непізнаваного генія.

«Останній портрет» дає багато приводів для роздумів про психологію і мистецтві, але в першу чергу це інтелігентна трагікомедія з великою кількістю смішних і дуже смішних сцен. Раш виконує соло як справжній комік, але не перетворює постановку на фарс і не позбавляє її драматизму. Хаммер в основному виглядає стильно і шоковане, відтіняючи своєю навмисною прісності солоність старшого колеги. Їх дует схожий на звичайне зображення Шерлока Холмса і доктора Ватсона, хоча герої не розслідують злочини. запам'ятовується і Тоні Шалуб , Який зіграв мудрого і саркастичного Дієго Джакометті - молодшого брата Альберто і теж відомого скульптора, хоча і далеко не такого визнаного і заслуженого, як Джакометті-старший.

Гарне чи це кіно? Так. Правда, не суттєве - Туччі всього лише розповідає кумедний анекдотец з історії мистецтва і не пропонує нічого нового і несподіваного. Але якщо вам подобаються інтелігентні психологічні замальовки, просочені гумором і акторською майстерністю, то зверніть увагу на «Останній портрет». Як мінімум картина точно вас розважить.

З 11 січня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Яскрава трагікомічна замальовка про те, як критик Джеймс Лорд позував метру екзистенціального мистецтва Альберто Джакометті Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер