Рецензія: «Сон в літню ніч» театру «Майстерня Петра Фоменка»

Сцена з вистави «Сон в літню ніч» 25.09.2015 Евеліна Гурецкого

Казка для дорослих, написана Шекспіром в XVI столітті, викликає захват як у глядачів, так і у критиків.

Вистава «Сон в літню ніч» на сцені театру «Майстерня Петра Фоменка» вже називають зразково-показовим фоменківське, яких не було на цій сцені з моменту відходу з життя Майстра. «Яке з усіх мистецтв володіє такими могутніми засобами вражати душу враженнями і грати нею самовладно?» - запитував Віссаріон Бєлінський ще в позаминулому столітті. Відповідь і вчора, і сьогодні один - звичайно ж, театр. Саме так вражає душу цей спектакль.

Яких тільки епітетів не почув на адресу своєї постановки Іван Поповські, режисер родом з Македонії, учень засновника театру знаменитого і незрівнянного «Фоми». Всі критики зійшлися в одному: чи не вперше після смерті Петра Фоменко в театр повернувся його дух. А вже захват глядачів, на три з половиною години занурених в чарівне дійство, важко і передати. Причому занурюєшся в атмосферу гри і таємниці з першої миті, коли прямо в залі з'являється артистичний розпорядник свят (Амбарцум Кабанян) з нагоди майбутнього весілля герцога афінського Тезея (Карен Бадалов) і цариці амазонок Іпполіти (Галина Тюніна). І ніяких новомодних хитрувань на зразок численних телеекранів, проекцій і інших візуальних ефектів, без яких сучасні режисери, схоже, вже не можуть обходитися. Іван Поповські, на щастя, обійшовся. Класична постановка, виявляється, може бути не менш видовищною, якщо за справу візьметься людина талановита.

Немає потреби переказувати зміст шекспірівської п'єси, яка з моменту її написання була поставлена ​​тисячі і тисячі разів. Тільки у нас в країні її постановки налічують не один десяток. Були й видатні балети на сюжет шекспірівської п'єси, в числі яких двохактний «Сон в літню ніч» Баланчина на музику Мендельсона, і кілька опер, у тому числі і опера Бенджамена Бріттена. Цю п'єсу не раз переносили на екран, остання екранізація, з Мішель Пфайфер, Рупертом Евереттом і Софі Марсо, була в 1999 році.

Ця казка для дорослих, написана Шекспіром в XVI столітті, відсилала глядачів до давньогрецьких трагедій, де глядачі на сцені могли спостерігати життя богів з їхніми життєвими перипетіями, так схожими на сюжети зі свого життя: любов, пристрасть, зради, зради ... і звичайно, саму радість життя. Режисер Іван Поповські відразу ж підкреслив цю особливість шекспірівської комедії, поставивши своїх героїв на котурни на самому початку вистави. Зрозуміло, незабаром вони з котурн спустилися на землю - і все пішло своєю чергою, причому як в світі ельфів, так і людей.

Зрозуміло, незабаром вони з котурн спустилися на землю - і все пішло своєю чергою, причому як в світі ельфів, так і людей

Одна ніч перед весіллям герцога і цариці амазонок вмістила в себе масу чарівних перетворень, де з волі режисера актори грали відразу по дві ролі: Галина Тюніна з'являється то царицею амазонок Іполіта, то царицею ельфів Титания. Карен Бадалов спочатку на сцені присутній як герцог Тезей, а потім вже як цар ельфів Оберон. А неповторний Амбарцум Кабанян в тому спектаклі то в ролі розпорядника святкувань у герцога, а то вже і Робіна, доброго малого в чарівному світі ельфів. До речі, цей прийом в 1970 році вже випробував знаменитий Пітер Брук. Він першим запропонував використовувати для ролей Тезея і Оберона, Іполіти і Титании одних і тих самих акторів, показуючи, таким чином, що світ фей і ельфів - всього лише віддзеркалення світу людей.

Він же ввів в п'єсу акробатичні номери на трапеції, які по-своєму повторив на сцені театру «фоменок» Іван Поповські. Але якщо у Пітера Брука дійство відбувалося на абсолютно порожній білій сцені, то у Поповські в спектаклі хоча і домінує все той же білий колір, але це вже і білосніжні одягу героїв, і звисають зверху білі полотнища, що імітують то грецькі колони, то своєрідні трапеції, за допомогою яких артисти перетворюються в циркових акробатів. І коли, здається, глядача вже нічим не здивуєш, раптом десь в височині з'явиться маленький оркестр - музиканти, що грають на скрипках і альтах прямо під стелею, в світяться білосніжних крінолінах висотою в два поверхи.

Режисер задіяв у своїй постановці практично всі покоління артистів театру. Кожен у своїй ролі по-своєму гарний, кожен запам'ятовується, немає жодної творчої невдачі. На славу попрацювали і художник - постановник, і хореограф, і художники по костюмах, по світла і звуку. Загалом, все вдалося. Цей спектакль - той рідкісний випадок, коли жоден критик не висловив жодного негативного судження і жоден глядач не пішов із залу розчарованим. І тут доречно в черговий раз згадати слова великого Віссаріона Бєлінського з його знаменитої статті про театр: «Ідіть, ідіть в театр, живіть і помріть в ньому, якщо можете».

«Яке з усіх мистецтв володіє такими могутніми засобами вражати душу враженнями і грати нею самовладно?