Рецензія на фільм «Паралельні прямі перетинаються в нескінченності»

Точка перетину

У прокат виходить драма «Паралельні прямі перетинаються в нескінченності» - дебют режисера Лики Алексєєвої в повнометражному кіно. Четирехчастная назва пояснюється просто: це історія двох людей, чиї життя раптом зустрілися в одній точці. Молодий фотограф Єгор (Єгор Корінців) знаходить свою головну тему - фіксувати на камеру людські страхи. Причому цікавлять його страхи не награні, а справжні. Так з'являється серія знімків, де центральне місце займають реальні відчуття, випробувані їх героями.

Кадр з фільму «Паралельні прямі перетинаються в нескінченності»

Саша (Ганна Цуканова) працює лікарем, проводячи вільний час в квартирі недавно померлої матері, розбираючи її речі і занурюючись в минуле. Здавалося б, ці дві долі не зустрінуться, але пряма лінія робить несподіваний поворот. Крім того, з'ясовується, що Єгор і Саша були знайомі в дитинстві. Однак перед нами аж ніяк не любовна історія.

Температура всередині героїв теж здається неймовірно низькою: від обох так і віє тим же холодом і майже суворим міцно в'ївся егоїзмом. Єгор Корінців в ролі фотографа - приклад абсолютної ницшеанской «речі в собі»: приголомшливо непроникний навіть в найважливіші для нього хвилини полювання за гострими відчуттями. Він сконцентрований на творчості, він зробить все заради нього - тому перед його об'єктивом мечущиеся в істериці, які відчувають страх моделі. І ось поруч чітко проступає питання, яке мучить багато поколінь художників: на що можна піти заради мистецтва? Відповідь для себе Єгор вже дав - і його межі дозволеного простягаються далі, ніж у багатьох інших.

Анна Цуканова разом з героїнею повторює цю непроникність - на обличчі не з'явиться і тіні усмішки, натяку на радість або почуття прихильності до близької людини - навіть в інтимні моменти. Тому психологічно у двох головних персонажів багато спільного. Як вже говорилося, це зовсім не історія любові - але температура все ж підскакує вгору: герої зустрічаються, і наближається розв'язка, в якій емоції повинні нарешті оголитися. Важливо, що автори не обмежилися таким фіналом, а звернулися ще й до вимірювання минулого. Як Єгор і Саша стали тими, ким стали? Що сталося в їх дитинстві і вплинуло на життя? Щоб зрозуміти нас нинішніх, потрібно заглянути назад - мабуть, це стосується не тільки сюжету, а виходить на рівень узагальнення. Правда, з останнім можна сперечатися, адже постійно дивитися в бік пішов небезпечно, і приклад героїв - тому доказ. Тому неможливо з математичною точністю «прив'язати» ідею до чогось одного, що, загалом, чудово. Це виділяє роботу Лики Алексєєвої, гостру, холодну картину не просто про пошук гострих відчуттів - а про те, що за всім цим криється.

Олександра Подольнікова

У російській прокаті з 21 квітня 2016

Розклад і покупка квитків на фільм «Паралельні прямі перетинаються в нескінченності»