Вие сте она што го слушате, или Како да ја напишете вистинската музика

Слушајте колку што е можно поинаква музика. Постојано. Континуирано. Актуелната музика денес, како по правило, ги прави луѓето со многу широк изглед. Пред околу 20 години ситуацијата беше сосема поинаква, но сега секоја песна е експлозивна мешавина од различни насоки, без разлика дали ви се допаѓа или не.

Светла пример е облак рап. Не можете да го сакате овој жанр, но благодарение на него на концертите сосема различни луѓе се обединија: оние кои сакаат рок и алтернатива, љубители на емо музиката и приврзаници на техно и тапан и n-бас и самите рапери.

Во плејлистата на истата личност можете да најдете радикално различни композиции. Изречени субкултури исчезнаа. Изгледот на слушателите постојано расте, што не може да се каже за музичарите.

Тоа е парадокс, но луѓето кои се вклучени во музиката посебно се ограничуваат на експресивни средства. Тешко е да се објасни зошто тоа се случува - тоа може да биде во одреден конзерватизам и бавноста на перцепцијата, манифестација на чувство на елитизам (играме само хард рок!). За време на борбата за музичка чистота или незаинтересираноста на самите креатори за какви било промени. Таквите музичари пишуваат неинтересни, а не разновидна музика и чекаат да пукаат. Не пукајте - тоа е ирелевантно.

Не пукајте - тоа е ирелевантно

Слушајте различна музика, дури и онаа што не ви се допаѓа. Означете ги сите интересни што ги слушате во неа.

Има многу примери кога изведувачот слушал моден музичар, ја копирал својата работа и добил краткорочна популарност. Проблемот е што личноста не додаде ништо од сопственото, а без развој успехот брзо исчезнува. Смешно е, но да се напише интересен инструментал и да се избегне прекумерно влијание (бесмислено копирање), каде што е поефективно да не слушаат други изведувачи од ист жанр, туку да бидат инспирирани од дијаметрално спротивни стилови. Тестирано во пракса.

За да напишете вистинска музика, треба да живеете денес.

Како да напишете вистинска музика кога нема подготвеност да се промени околу вас? Не се откинувај од реалноста. Слушајте ја популарната музика, бидете инспирирани од она што се случува во светот, изучувајте различни извори. Сите елементи на културата и животот се поврзани, и ова е единствениот начин да се напише вистинската музика.

Како звучен продуцент и продуцент на звук, одамна престанав да ја дели музиката во жанрови, преместувајќи се на пообјективна поделба во "Like / Dislike". Секој ден слушам многу различни музика што не ми се допаѓа, а јас го правам тоа за да најдам некои интересни трикови и да научам како да ги применам во материјал од друг вид. Секој стил на музика има интересна позадина и внатрешна "кујна" од која можете да научите многу нови работи.

Погледнете за себе. Практично целата модерна музика се чува на една класична тапанска машина Роланд ТР-808 и синтетизатори од 1970-1980-тите години (види 6 легендарни тастатури и нивните виртуелни колеги ), која се смета за занает на видливост во духот на Крафтверк, стана составен дел на секој аранжман. Откако примероците биле користени само во електроника и хип-хоп, а денес тие се користат насекаде.

Во 2010 година, Clams Casino ги создаде првите облак рап песни.

Денес, производителот МОРА да биде разновиден инспириран и флексибилен, обучен во сосема спротивни музички трендови. Ова не значи дека не треба да имате свој стил. Напротив: на вашиот стил ќе влијаат и други продуценти и музичари. Вие сте она што го слушате. Поширокиот опсег на перцепција, толку побрзо ќе растете, толку е поголема веројатноста дека ќе напишете интересна музика. Ова е тајната за тоа како да ја напишете вистинската музика.

Земете ја вашата омилена песна и побарајте информации, како е направена, кој беше првиот и во кој музика ги користеше ефектите што ги слушате во песната (види Студиски трикови на популарните песни и албуми ). Навистина, таквите детали ќе ве изненадат, отворете слој на нова музика.

Слушајте ги iTunes Charts, паѓајте во бездната на YouTube и VKontakte VKontakte прочитајте високо специјализирани ресурси . Слушајте, слушајте, слушајте и развивате. Не биди лицемер - музиката ќе се смени порано или подоцна без тебе, и во овој момент е подобро да се биде на одборот на овој брод на промени отколку да ја однесеш раката од брегот.

Оценете ја работата на студиото на Илја Евсјуков НЕБУЛА

Како да напишете вистинска музика кога нема подготвеност да се промени околу вас?