Зошто е заборавена педагогијата на А.С. Макаренко?

Екологија на потрошувачка. Луѓе: Се сеќавате на последниот пат кога го слушнавте името Мекаренко? Во врска со некоја сериозна статија на тема образованието ...

Се сеќавате на последниот пат кога го слушнавте името Мекаренко? Во врска со некој сериозен напис за воспитувањето на помладата генерација? Во секоја јавна дискусија за образованието? Се сомневам во тоа. Најверојатно во обичен разговор во ироничен контекст: велат тие, исто така и за мене, Макаренко беше пронајден ...
1988 година со посебна одлука на УНЕСКО беше прогласена за година на Макаренко во врска со 100-годишнината. Тогаш беа именувани имињата на четири одлични наставници кои го утврдија начинот на педагошко размислување од 20 век - тоа се А.С. Макаренко, Д. Дејви, М. Монтесори и Г. Кершенштајнер.
Делата на Макаренко се преведени на скоро сите јазици на светските народи, а неговото главно дело „Педагошки песна“ (1935) е споредено со романите за најдобро образование од Ј.. Русо, И. Гете, Л. Н. Толстој. Таа е исто така прогласена за една од десетте најзначајни книги за образованието на XX век. Дали ова не е доказ за меѓународно почитување и признавање на заслугите?

И во Русија, пред десет години, до 115-годишнината на Макаренко, беа објавени 10
И во Русија, пред десет години, до 115-годишнината на Макаренко, беа објавени 10.000 примероци од првото целосно издание на Педагошкиот песна. Велите, каква чудна циркулација е за повеќе милиони читање земја? Како и да е, издавачите сè уште не размислуваат како да имплементираат книга „непродавана“.
Застарен? Неактивно? Веројатно, немало нерешени проблеми во педагогијата, добро раководни девојчиња и момчиња покорно одат на училиште, а детскиот криминал е на нула?
Пред скоро сто години, дипломирајќи го Институтот за наставници во Полтава, Макаренко напиша диплома на тема „Кризата на модерната педагогија“. Кој ќе ја земе слободата да тврди дека сега ситуацијата фундаментално се промени?
Тој беше чуден човек, ова Макаренко. Откако работеше две години во едно нормално училиште, тивок, скромен учител по историја остава сè и оди на работа како директор на малолетничка деликвенција колонија во близина на Полтава. Тој го водеше од 1920 до 1928 година и ја сфати педагогијата за превоспитување во борбени услови, како војник на бојното поле.
Што го мрдна овој човек? На крајот на краиштата, беше очигледно дека со своето одлучувачко дејство става крај на мирен измерен живот. Можеби многу активната животна позиција, за која стана немодерно да се зборува за неодамна?
Во раните 1920-ти, Русија, која ја преживеа револуцијата и граѓанската војна, имаше повеќе од 7 милиони деца на улица. Тие претставуваа голема социјална несреќа и опасност. А. Макаренко даде огромен придонес во борбата против детскиот криминал и бездомноста.
Системот за превоспитување измислен од него со корисна продуктивна работа во тимот, претвори еден куп малолетни криминалци во близок, обединет тим. Во колонијата немаше чувари, огради, ќелии за казнување. Најстрогата казна беше бојкотот, на кој ретко се применуваше. Кога следниот бездомник беше доведен под стража, го зеде детето и категорично одби да го прифати личното досие. Ова е добро познатиот принцип на Макаренковски за унапредување на доброто кај човекот! "Ние не сакаме да знаеме ништо лошо за вас. Почнува нов живот!"
Овие бројки е тешко да се поверуваат, но факт е тврдоглава работа. Повеќе од 3.000 деца бездомници поминаа низ рацете на Макаренко, а ниту едно (!) Не се врати на криминалниот пат, сите го најдоа својот пат во животот, станаа луѓе. Ниту една поправна установа во светот не успеа да постигне такви резултати. Не е ни чудо што тој е наречен не само теоретичар, туку и практичар на масовно и брзо преобразување.
Макаренко беше сигурен дека само работата според него, а не шиење нараквици и кутии за лепење придонесува за успешно преквалификација. Од 1928 до 1936 година ја предводеше работната комуна. Zerерџински и од нула гради две фабрики за производство на камери за електромеханика и фотоодиоди, т.е. хај-тек на своето време Децата беа во можност да совладаат сложени технологии, успешно работеа и произведуваа производи кои се во голема побарувачка. Храбро, нели? Обидете се да замислите колонија за малолетни престапници што произведува антивирусни програми или компјутерски конзоли!
Тој беше неверојатен човек, овој Макаренко. Комплетно ослободено од воената служба поради лошата здравствена состојба - вродена срцева болест, ужасна кратковидост и цел куп болести - тој сакаше воени униформи, дисциплина и воен ред.
Да се ​​има потполно незабележлив изглед - тркалезни чаши со дебели чаши, голем нос, тивок рапав глас - беше успех со убави жени. Неговите лаконски и бавни, ги обожаваа учениците и беа толку jeубоморни на него што реши да не се мажи за да не ги повреди. Патем, го сторил тоа: само што ја напуштил педагошката работа, се потпишал со сопругата на обичајното право.
Тој ги сакаше децата, но за жал немаше свое, но израсна две згрижувачки деца. Девојчето, ќерка на брат, Белата гарда, која успеа да емигрира во Франција, последователно стана мајка на познатата актерка Екатерина Василиева. И ги одржуваше односите со својот сакан брат сè до 1937 година, кога неговата сопруга, исцрпена од постојаниот страв од апсење, побара преписката да биде стопирана.
Тој почина од срцева слабост на 51-годишна возраст и тоа беше тежок удар за светската педагогија. Системот Макаренко се проучува и цени во целиот свет. Значи, во Јапонија неговите дела се препечатени во масовни изданија и се сметаат за задолжителна литература за деловните лидери. Речиси сите фирми се изградени врз обрасците на колониите на Макаренко.
Системот се враќа во Русија во форма на странски методи на „бурно истражување“, „вештини за тимска работа“, градење на тим и „зајакнување на мотивацијата на вработените“. Сето ова се изучува напорно на сите видови на обуки и семинари, згора на тоа, за многу пари. Или можеби е полесно да се прочита изворот?
Прекршувајќи ги законите од жанрот, јас, за жал, не можам да одговорам на прашањето поставено во насловот на статијата. Нека се придружи на уште две омилени прашања на руската интелигенција „Што да правам?“ и „Кој е виновен?“ објавен econet.ru
Автор: Андреј Дутов

П.С И запомнете, само ја менуваме потрошувачката - заедно го менуваме светот! © econet

Придружете ни се на Фејсбук , ВКонтакте , Соученици

Луѓе: Се сеќавате на последниот пат кога го слушнавте името Мекаренко?
Се сеќавате на последниот пат кога го слушнавте името Мекаренко?
Во врска со некој сериозен напис за воспитувањето на помладата генерација?
Во секоја јавна дискусија за образованието?
Дали ова не е доказ за меѓународно почитување и признавање на заслугите?
Велите, каква чудна циркулација е за повеќе милиони читање земја?
Застарен?
Неактивно?
Веројатно, немало нерешени проблеми во педагогијата, добро раководни девојчиња и момчиња покорно одат на училиште, а детскиот криминал е на нула?
Кој ќе ја земе слободата да тврди дека сега ситуацијата фундаментално се промени?